06 57 77 63 43 jolanda@ducentcoaching.nl

PTG Coaching

PTG staat voor post traumatische groei.
Het begrip trauma is altijd subjectief. Waar de één totaal geen last van heeft veroorzaakt dit spanning en stress bij een ander. Trauma is een zwaar begrip, daarom gebruiken we vaak liever begrippen als ellende en heftige gebeurtenissen. En dit kan van alles zijn.  Ellende kan actueel zijn maar heftige ervaringen uit het verleden kunnen ook nu nog steeds (onbewust) van invloed zijn op je dagelijks functioneren en op je welbevinden. PTG-coaching is erop gericht om je door de moeilijkheden heen te helpen. Ellende blijft ellende, dat kan ook coaching niet veranderden. Maar het is niet nodig om hier je leven lang onder gebukt te gaan. Veel mensen die het proces doorlopen hebben vertellen dat zij zich daarna veel sterker voelen.

Voorbeeldsituatie Job
Job is voor alles bang. Angst beheerst zijn leven. De angst is verstikkend. Achter de angst zie ik ook een enorme power. Die heeft hij ook wel nodig om het leven aan te kunnen. Hij wil van zijn angsten af en een normaal en plezierig leven leiden. Daar gaan we mee aan de slag en ik weet zeker dat het hem gaat lukken!

Voorbeeldsituatie Ineke
Ineke is leraar op het MBO. In haar vorige baan heeft ze een nare tijd gehad. Collega’s hebben haar het leven zuur gemaakt door roddel en achterklap. Steeds werden er onwaarheden over haar verteld. Ook raakte ze zomaar dingen kwijt of werd er iets beschadigd. Dit was niet vol te houden. Ineke vond een baan in een andere stad en maakte een nieuw begin. Ze heeft nu aardige collega’s, de sfeer in het team is fijn en er wordt op een professionele en plezierige wijze gewerkt aan de ontwikkeling van het onderwijs. Maar Ineke durft hier niet van te genieten. Ze is steeds op haar hoede. ’s Nachts ligt ze wakker en bedenkt ze scenario’s over hoe het ook hier mis zal gaan. Ineke beseft dat het zo niet gaat en vraagt om coaching. Het traject is niet gemakkelijk want er zit veel pijn en verdriet.  Beetje bij beetje durft Ineke haar plek in het team in te nemen en wordt zij een volwaardige collega. Ze slaapt weer goed en heeft naast haar werk weer energie voor andere dingen. 

Voorbeeldsituatie Dennis
Dennis werkt als docent in het Praktijkonderwijs. Hij is erop gericht om zijn leerlingen veel te leren en hen te begeleiden in hun ontwikkeling. Dat verwacht hij ook van zijn collega’s. Dennis vraagt veel van zichzelf maar ook van zijn anderen. Hij heeft niet altijd in de gaten dat dit niet redelijk is. Als Dennis voorzitter wordt van de vaksectie Nederlands-Engels ontstaan er al snel kleine conflicten en meningsverschillen. Dennis heeft de lat heel hoog gelegd en stelt behoorlijk wat eisen aan zijn collega’s. De directeur van de school ziet de talenten van Dennis maar constateert ook dat het op deze manier niet werkt. Hij biedt Dennis een coachtraject aan. Tijdens de coaching ontdekt Dennis hoe het komt dat hij aan zichzelf en aan anderen zulke hoge eisen stelt. Door dit te begrijpen en te accepteren kan hij dit steeds beter hanteren. Dennis ontdekt ook dat zijn manier van communiceren belemmerend werkt in wat hij wil bereiken. Door meer oog te ontwikkelen voor de communicatiebehoeften van zijn collega’s (en leerlingen) loopt het contact steeds beter. Dennis is nog steeds voorzitter van de vaksectie en zijn collega’s zijn tevreden. De samenwerking verloopt nu prima en samen ontwikkelen ze mooie dingen die het onderwijs beter maken.

Werkwijze PTG-coaching
Tijdens het intakegesprek maken we kennis en bespreken we de situatie en de vragen van de coachee. Als er een klik is gaan we van start. We leggen de coachvragen en de werkwijze vast in een coachovereenkomst. Tijdens de gesprekken geeft de coachee aan wat er speelt en waar hij of zij het in de sessie over wil hebben. De coach bewaakt en begeleidt het proces, waarbij de coachvragen centraal staan maar altijd in de context van dat moment.

Het is altijd mogelijk om tijdens het coachtraject een driegesprek te voeren met de leidinggevende. Dit kan zowel aan het begin als halverwege als aan het eind van het traject.

Ik werk altijd volgens de ethische beroepscode van de NOBCO.

In welke situatie zit jij?

 • Je voelt je moe, uitgeput, onrustig, boos, onveilig, angstig of somber.
 • Het loopt niet lekker op je werk en je bent bang om je ziek te moeten melden.
 • Je hebt psychisch-emotioneel gerelateerde klachten.
 • Je hebt (kort of lang geleden) nare en/of heftige dingen meegemaakt.
 • Je zit in een burn-out.
 • Je bent overspannen.
 • Je begrijpt jezelf niet meer.
 • Je hebt te weinig grip op je eigen gedrag.
 • Je ervaart heftige emoties.
 • Je voelt je minderwaardig.
 • Je hebt (soms al lang geleden) een dierbaar iemand verloren.
 • Je zit in een onrustige werksituatie en hebt daar moeite mee.
 • Je  hebt te maken met een reorganisatie.
 • Je bent ontslagen.
 • Je relatie is verbroken.
 • Je maakt je voortdurend zorgen.
 • Je hebt het gevoel dat je het nooit goed doet.
 • Je ervaart geen of te weinig plezier meer in het leven.
 • Je weet het allemaal niet meer.
 • Je wilt vooruit maar je weet niet hoe.
 • Je twijfelt steeds aan jezelf.
 • Je wilt het nu echt anders doen.
 • Je wilt een lastige periode afsluiten.
 • Je wilt het beste uit jezelf halen.

Als jij jezelf herkent in één of meer van de bovenstaande uitspraken is PTG-coaching misschien iets voor jou. 

Maak een afspraak 

 

Ervaringen

Label

“Ik heb de coaching als zeer waardevol en verrijkend ervaren. Door je luisterend oor en de vragen die je stelde, heb je me een spiegel voorgehouden en me een box vol tools gegeven zodat ik zelf de problemen aan kan pakken. Nu, maar ook voor de toekomst.”

Grietje, leerkracht

Label

“De tips die ik tijdens de coaching van Jolanda meekreeg houd ik telkens in mijn achterhoofd. Ik merk nu pas goed wat het voor mij doet. Het geeft mij zoveel meer rust en ik ga bewuster om met mijn vrije tijd waardoor ik er ook echt van kan genieten. In plaats van te malen over alles wat er komt, leef ik meer in het nu. Jolanda, ik wil je daar nogmaals voor bedanken!”

Audrey, leerkracht 

Home » PTG Coaching
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.